Den fordringsfulla Gästen

Tekst: Pär Lagerkvist
Regi: Thorbjørn Gabrielsen
Dramaturgi: Teater NOR
Komponist: Runar Bruteig Olsen
Litterær konsulent: Anniken Greve
Skuespillere: Sissel Helgesen Øystein Sanne Thorbjørn Gabrielsen
Lys: Teater NOR
Rekvisitør: Salek Kazaz

Støttet av: Nordland Fylkeskommune, Vestvågøy kommune, Fond for lyd og bilde


PressebilderTeater NOR leser Pär Lagerkvist

Pär Lagerkvist (1891-1974) er nobelprisvinner i litteratur fra 1951.

Teater NOR har tatt utgangspunkt i hans formfullendte korte novelle «Den fordringsfulla gästen» fra 1918, for å utforske fiksjonens mulighet i en postdramatisk kontekst.

Fortellingen er en helvetesvisjon, der hotellgjesten rammes av eksistensiell angst - og ikke kommer i gang med sitt egentlige liv – nemlig å bli et betydningsfullt menneske.

Vi viser 3 forskjellige tablåer som nærmer seg teksten på forskjellige måter:

1. Vi lar Lagerkvist og hotellgjesten fortelle sin historie.

2. Teater NOR analyserer og tolker teksten.

3. Vi trøster Lagerkvist og hotellgjesten, og gir dem omsorg.

4. Vi diskuterer det hele med publikum over litt mat og drikke.

Det blir blott et helt kort besök. Därför förargrar det mig at alt här er i en sådan helvetes oordning. Jag kommer från det eviga mörkret till detta hotell för flyktiga turister, jag har brottom, jag skall vara färdig med altsammans i en fart, önskar ro och trevnad för att riktig kunna avnjuta stället dess behag och konstatera dess förträffelighet, varom jag har hört så mycket tal. Och så er alt upp och nedvänt. (Pär Lagerkvist, Den fordringsfulla Gästen, 1918)

Vekstene i Lofoten er potente. Om man tar et stykke skog og flytter det fra sitt opprinnelige miljø, og inn på en scene, med sitt opprinnelige jordsmonn, sine røtter og det dyrelivet som bor der, spirer det med en gang. Selv om vi er midt i november. Den lokale gartneren hevder at alt burde ha gått i dvale, men den gang ei. Bjørka og gresset spirer, meitemarkene kryper ut på dansemattene om natta og vårfluer og fjærmygg klekker og svermer rundt i vår nennsomme lysdesign. Vi blir yre, det brer seg en vårstemning...